Това BMW R 80 RT е произведение на изкуството: бивш полицейски мотор, преработен от... словенски китарист

  • Галерия с 11 снимки. Галерия с 11 снимки.

16 Sep 2018

„Когато работиш по подобен проект не мислиш за нищо друго,“ казва  Марк Сейлинджър от Словения, който оставя китарата и взима гаечния ключ за да се разсее от мисълта за болестта на неговата приятелка. Леко тъжен старт на историята, но безспорно част от живота. „Този мотор ме промени. И ми направи още няколко бели косъма,“ казва Марк.

Белите косми се дължат основно на двигателя, върху който китаристът работи доста усилено. Марк сменя семерингите, гарнитурите, лагерите и съединителя, преди да обработи и боядиса мотора в черно, след което хваща шкурката за да изпъкнат ребрата му. Резултатът е забележителен – двуцилиндровата буца прилича на голямо бижу.

Моторът получава ново окабеляване и голяма част от каталога на Motogadget – огледалото, мигачите, копчета и дигиталният уред m.unit 2 са на немската компания. Резервоарът е оригиналният на RT, но е повдигнат с два сантиметра в задната си част, като Марк е изрязал спомагателната рама. Сега седалката седи на продължение на гръбнака на байка, супер минималистично, завършвайки с дървена гърбица.

„Обичам дървото,“ казва Марк. „Напомня ми за китарите ми, също харесвам и лодките Riva“. В гърбицата интегриранa LED стоп лентата, както и приемника на системата аз безключово палене Motogadget - удобен и убедителен начин да подкараш мотора си. Проектът отнема около година, байкът запалва от първия път хвали се Марк, като накрая го кръщава ‘Amulet’, за да го пази от лошите неща…

Много практичен и интересен!