BMW Събор 2019. Официалното видео!

  • Галерия със 142 снимки. Галерия със 142 снимки.

12 Jul 2019

Много сериозно предизвикателство. Съборът се проведе за 18-ти път, като мястото бе ново: вместо традиционния Панаирен комплекс в Пловдив, този път арена на най-голямата едномаркова среща у нас бе летище Стара Загора. Да направиш подобно събитие на ново място, с нови елементи в програмата е наистина нещо, което не всеки може да направи.

Домакините съумяха да посрещнат умело и да организират нещата така, че за нас, зрителите, посетителите, медиите, да изглежда подготвен и проведен с лекота. Като приказката за патицата: гледаш я как се носи безусилно над водата, без да виждаш как краката и не спират да се набират под повърхността. Казваме го, защото сме запознати с подробности от организацията, а и освен това екипът ни бе в Стара Загора и в деня преди откриването в събота.

Резултатът от мероприятието? Успех, който само загатва за потенциала на това място. Осемнадесетият национален BMW събор бе посетен от много хора, въпреки опасенията, че 100-те километра отдалеченост на Стара Загора от Пловдив ще откаже много фенове. Имаше обаче и доста хора от Варна и Бургас, за които тези 100 км бяха добре дошли. А причината в началото да ни се стори не толкова посещаем бе мащаба на локацията - едва когато вдигнахме дрона, осъзнахме, че нещата са дори по-сериозни отколкото предполагахме. Догодина ще се наложи да докараме и служебни тротинетки, за да съумеем да покрием всичко случващо се на събора. Защото от тази година много дисциплини се случват едновременно, за да може всеки да има на какво да се радва и в какво да участва, без значение дали му се кара на драг или иска да си пръсне гумите в другия край на летището.

В сравнение с Пловдив? Атмосферата от Града на тепетата от миналата година бе неповторима, със стотиците хора по етажите на паркинга и концентрацията на активностите. Но именно свободата на пространството и изобилието от зелени площи, прави летището идеално място за провеждане на истински събор, а не толкова на мощна среща в центъра на града.

Недостатъците? Чухме оплаквания за настилката, която на места не бе особено равна и чиста. Въпреки водоноските, които организаторите изсипаха в дните преди събора. Това обаче не попречи на дрифтърите да превърнат десетки гуми в жици тел по супер ефектен начин, както и на осмелилите се любители, да покажат какво могат в специално обособените за целта – прави се за пръв път – ограждения. Именно тази „дисциплина“ смятаме, че догодина ще разгърне пълния си потенциал.

Кметът на изглеждащия все по-спретнато град също е на страната на организаторите. Дори се говори, че за догодина ще има частично преасфалтиране, което да създаде още по-добри условия за събра, а наученото в хода на тези два дни (за вас и нас; за организаторите – няколко месеца), ще послужи за сериозна основа за грандиозен 19-ти събор догодина. Нямаме търпение за 19-тия събор. Може би ви звучи странно това заключение, но е истина, защото летището край Стара Загора има огромен потенциал, който тази година бе подложен на успешен тест.

И тук е момента да благодарим на BMW Club България за поканата и доверието, да поздравим тях и всички останали „виновници“ това събитие да се случи по такъв начин. Разгледайте подробната галерия, гледайте видеото и се абонирайте за канала ни!

Първородната Godzilla!