Световна премиера за Ford Bronco Raptor, идващ с над 400 к.с. (Видео)


24 Jan 2022

Очакваното най-после се случи. Ford Bronco вече има специално разработена оф-роуд версия, носеща познатото за F-150 окончание Raptor.

Миналата година Ford възроди емблематичния си Bronco с изцяло нов модел. Производството на шестото поколение започна през юни 2021 г., като наскоро един прясно внесен екземпляр в България попадна и в ръцете на DizzyRiders.bg (видеото може да гледате най-долу). Надяваме се скоро да се докоснем и до новия Ford Bronco Raptor, който изглежда доста различен от стандартния вариант. И е! Защото има огромен брой промени, които го превръщат в много по-проходима и издръжлива машина.

От Ford запазват засега информацията за двигателя, но все пак разкриват, че неговата максимална мощност е над 400 к.с. Бърз поглед в гамата на марката може да ни насочи, че най-вероятно под капака на Bronco Raptor работи 3,0-литров EcoBoost V6 би-турбо.

Такъв в момента се монтира в Explorer ST, където генерира именно над 400 и 563 Нм максимален въртящ момент. Но при Bronco Raptor всмукателната и изпускателната системи са напълно различни, а част от резултататът е по-отличителен звук.

Скоростната кутия е 10-степенна автоматична, като предавките могат да се сменят и в ръчен режим. Раздатъчната кутия с променена, също и съединителя. Всъщност всички важни за по-тежък оф-роуд компоненти са усилени и модифицирани.

Окачването е напълно различно, сравнено със стандартното Bronco. Сензори следят височината на окачването и условията на терена, като регулират настройките на амортисьорите Fox, които са подобни на тези при F-150 Raptor.

Новият Bronco Raptor има 13-инчов ход на предното окачване и 14 инча ход отзад, което е увеличение съответно с 60% и 40%. Шасито също е усилено и е с 50% по-твърдо на усукване.

Подобно на Jeep Wrangler и тук каросерията може да бъде разголена. Покривът и вратите могат да бъдат демонтирани, даващи коренно различно усещане при каране.

Ford предлага два модела 17-инчови джанти, комбинирани с 37-инчови гуми BFGoodrich K02, за които компанията твърди, че са най-големите, слагани някога в заводски SUV в Щатите.

По-големите гуми искат и по-широки арки на калниците, каквито и получава Bronco Raptor. Той е по-широк и по-висок от стандартния модел.

Raptor изпълнението на Bronco го отличава както отвън, така и отвътре.

Цената на Ford Bronco Raptor не е разкрита. Поръчките за версията ще започнат през март, а доставките вероятно ще достигнат първите клиенти по-късно тази година.

Първородната Godzilla!