Ново германско изследване: въздухът в София е до 18 пъти по-мръсен от препоръчителното


06 Mar 2024

Международен екип от експерти, ръководен от д-р Аксел Фридрих от германската неправителствена организация Deutsche Umwelthilfe, е извършил ново измерване на  въздуха в София, съобщава “За Земята”, цитирана от БНР.

Резултатите са повече от обезпокоителни и показват, че въздухът на ключови кръстовища в града е сериозна заплаха за здравето на хората заради високите нива на азотен диоксид. Основен източник на азотния диоксид в София е транспортът, категорични са експертите.

 

Доктор Аксел Фридрих е бивш дългогодишен директор на дирекция "Околна среда, трафик и шум" към Федералната агенция за околна среда на Германия и консултант на водещи световни институции по въпросите на замърсяването от транспорта.

Ползвайки прецизна мобилна апаратура за отчитане на концентрациите на азотен диоксид, доктор Фридрих и екипът му са измерили замърсяването на въздуха в различни части на София, което достига до 18 пъти по-голяма концентрация от препоръчителното от Световната здравна организация: измерванията са отчели пиково замърсяване с NO₂ от над 450 µg/m³. СЗО препоръчва нива от 25 µg/m³ на денонощие.

NO₂ емисиите в София в голяма степен се дължат на архаичния автомобилен парк, в който преобладават дизелови модели на 20 и повече години. Към това може да добавим неотменимото в тези части на Европа подгряване на дизеловите коли за поне 20 минути пред блока.

Следим темата и ще ви информираме при публикуване на официалните данни от изследването и повече подробности! 

Лукс от Китай!