МВР иска нови патрулки - по 250 коня, 4х4 и с цена от 320 000 лв. всяка


02 Dec 2019

По стотици неща може да отстъпваме на Дубай, но изглежда по едно нещо ще се опитаме да ги настигнем. Не, не говорим за стандартна на живот, за инвестициите в бъдещи технологии или за обемa туристи през годината, а за патрулните автомобили.

На 22 август тази година е пуснато проучване на пазара, което трябва да установи кои автомобили отговарят на изискванията за нови патрулки на МВР. Става дума за 15 коли, които ще се движат немаркирани и ще преследват джигитите по магистралите. Сещате се, като по филмите.

Изискванията са доста специфични. По информация на ClubZ, търсят се 4-врати машини, които могат да развият 250 км/ч и да разполагат с мощност от поне 180 кВ, което възлиза на 244,8 конски сили. 

На 11 ноември тази година се проведе заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДБ). В рамките на дискусията се стига до решението към осигурените от "Фонд пътна безопасност" 2,55 млн лв. да се добавят още 2,25 млн. лв. за доставката на 15 броя мощни патрулки, оборудвани с най-модерните камери за скорост. Грубата сметка показва, че флагманските автомобили на МВР ще костват на страната около 4,8 млн. лв. или по точно 320 000 на парче. Припомняме, че въпросният фонд събира средства от глоби на мобилни камери и “триноги”.

"Поръчката включва два компонента – автомобилите и оборудването на тези коли, което е последната дума на техниката, това не е практика само в България, ние тепърва започваме, но на Запад съществува от много години", коментира шефът на МВР Младен Маринов.

Как ви звучи всичко това на вас? Определено зрелищно, но дали всъщност имаме нужда от подобни автомобили? 

„Тoвa e cкaндaлът нa гoдинaтa в cфeрaтa нa пътнaтa бeзoпacнocт,” коментира прeд TrаffiсNеws и Fakti.bg проекта Бoгдaн Милчeв oт Инcтитутa зa пътнa бeзoпacнocт, кoйтo e и бивш шeф нa КAТ. “При тoлкoвa мнoгo прoблeми, кaтo ce зaпoчнe дoри oт липcaтa нa мaркирoвкa зa нoщнo виждaнe и мaнтинeли пo пътищaтa ни, дa ce пoхaрчaт тoлкoвa пaри зa някaкви тaйни пaтрулки e бeзумиe. Тoвa e и пoрeднo дoкaзaтeлcтвo кaк нeкoмпeтeнтни хoрa прaхocвaт oбщecтвeн рecурc”.

Снимки: Kozloduy.info, monitor.bg

Първородната Godzilla!