През юли NASA праща апарат до метален астероид


10 Jan 2022

Американската космическа агенция NASA ще проучи астероида “16 Психея”, един от големите астероиди от пояса между Марс и Юпитер и вероятно най-големият метален астероид от М-клас. Освен с аналогиите от филма Don’t Look Up, мисията е интересна по още много причини.

“Психея” е сравнително голям астероид с диаметър 226 км и продълговата форма (нека си го кажем, прилича на гигантски картоф), който е различен от обичайните скалисти астероиди, защото е изграден от желязо, никел, а може би и други ценни метали, като злато, например.

 

Златен астероид с подобна маса безспорно представлява дори икономически интерес – според някои предположения стойността на металите в него стотици пъти надхвърля цялата земна икономика. Говори се за сума около 10 квадрилиона долара. Те, разбира се, в момента кротко си летят някъде на около 385 млн. км от нас, така че засега чисто научната стойност на проучването му би била доста по-голяма от икономическата.

Причината е, че откритият през 1852 г. астероид би могъл да представлява остатък от ядро на планета, загубила скалистита си обвивка след сблъсъци с други космически обекти. Има и други предположения за произхода на “Психея” – че става въпрос за мезосидерит (вид каменно-железен метеорит) или че не целият състав на астероида е метален, а металите са концентрирани само в области, където преди изстиването му е имало вулканична дейност.

 

Досега космически апарати не са били пращани към “Психея” и вълнението е голямо. Мисията се подготвя от 2014 г., като се очаква изстрелването да се състои през юли тази година. NASA има договор с SpaceX за изстрелване с Falcon Heavy, апаратът “Психея” трябва да достигне в орбитата на астероида през януари 2026 г., като по пътя се възползва от гравитацията на Марс. Предвижда се орбиталното устройство да изучава характеристиките на астероида най-малко 21 месеца, като поддържа различни орбити над повърхността му. То ще се спусне най-ниско до 85 км височина, за да събере данни за магнитното поле, да снима повърхността и да измери гама лъченията и неутроните.

 

Много практичен и интересен!