Buick GL8 Flagman е супер експресивен американски ван. Направен в Китай

  • Галерия с 14 снимки. Галерия с 14 снимки.

07 Mar 2022

Флагмански кораб. Това е буквалният превод на ‘flagship’, кораб на който се намира командира. Тоест, в голяма степен, най-важният плавателен съд. Термин, който в автомобилната индустрия се употребява за върховия, най-представителен модел на дадена марка. Като S-клас.

Buick обаче реши да кръсти с него своя концепция. Не S-клас, това би предизвикало напрежение между Merc и американците, а Flagman. Има обаче и едно допълнение ‘Concept’. Тоест тази кола е само предложение за гледане, на което хората да реагират.

А марката да вземе решение за производството му ако получи сериозно одобрение. Или, понякога, просто т.н. ‘showcar’, автомобил направен просто за да впечатлява.

Този явно спада към последния, защото е много малко вероятно да бъде пуснат на пазара. Buick го представи в края на миналата година на изложението в Гуанджоу, което е град в Китай и до голяма степен обяснява визията на вана. Макар, че и Япония може да се похвали със страст към подобни форми, справка делата на тунинг фирмата Wald.

Buick GL8 Flagman е продукт на Pan Asia Technical Automotive Center Co., Ltd., консорциум между GM и Shanghai Automotive Industry (Group) Corporation (актуално SAIC Motor). Месна разработка.

Помпозен. Решетката е наречена ‘glistening matrix’ или нещо от сорта на „блестяща матрица“, джантите са 22-инчови с „визия на чадър“. Страничната линя е масивна, вратите нямат видими дръжки, огледала също няма – има камери.

Отзад? Също сериозна площ и изчистени линии. И надпис ‘Flagship’. Няма ауспуси, а задвижването не е обявено. Но поради концептуалния си характер то не е и толкова важно. Интересен е интериорът, с 30-инчов дисплей и много светлина. И четири места, като направени за На`ви.

Лукс от Китай!