Грийнпийс иска забрана за лични автомобили в Германия в неделите


10 Mar 2022

Военният конфликт между Русия и Украйна повиши рекордно цените на горивата, което повдигна редица въпроси във всички засегнати от енергийната криза държави. В Германия, например, неправителствената екологична организация Грийнпийс предложи личните автомобили да не се ползват в неделните дни.

Екоактивистите дори излязоха с идеята за ограничения на максималната скорост, като тя да бъде съответно 100 км/ч за аутобаните и 80 км/ч за междуградските пътища.

Това предложение всъщност не е оригинално на Грийнпийс, а е копиран закон от 1973 г., когато германското правителство за кратко забранява за няколко недели карането на лични коли и налага именно същите ограничения на скоростта. Целта тогава е търсене на отговор на петролната криза и намаляване консумацията на гориво.

Министърът на транспорта в Германия обаче отхвърли идеята на Грийнпийс хората да не могат да карат личните си автомобили в неделите, а също и ограниченията на скоростта.

Цената на литър бензин в германската държава мина 2 евро на литър. За справяне с покачването цените политическият кръг в страната обмисля намаляване на данъците върху горовата.

Първородната Godzilla!