Този 36-тонен Mercedes-Benz 240D е надгробен монумент изработен от гранит

  • Галерия с 3 снимки. Галерия с 3 снимки.

11 Mar 2022

Историята е относително стара, но трогателна. Монументът се намира в гробището „Линден Парк“, Юниън Каунди, Ню Джърси, а причината за съществуването му е братско обещание.

Гробът е на момче на име Реймънд Тсе, американец от китайски произход, който мечтаел някой ден да кара Mercedes. Неговият по-голям брат Дейвид му обещал, че ще му подари, когато порасне и вземе книжка. За съжаление обаче Реймънд си отива от този свят през 1981 г., едва на 15 г.

Дейвид решава да спази обещанието си макар и посмъртно, поръчвайки този надгробен монумент - перфектно копие на 1982 Mercedes-Benz 240D. „Прилича на нещо направено от Леонардо да Винчи. Изработката е великолепна, вниманието към детайла е феноменално,“ казва управника на гробищния парк в интервю Associated Press.

Фирмата отговорна за извайването се казва ‘Rock of Ages’, а ангажираните в проекта майстори били трима. Те започнали от 66-тонен блок гранит, като 17 месеца по-късно монументът бил готов, вече маса 36 тона. Работата им е забележителна. Колата има чистачки на предното стъкло, грайферът на гумите дори е коректен, регистрационните номера са с името ‘RAY TSE’, като липсва само „мерник“.

Вестникът цитира и ориентировъчната стойност на гранитния Benz, между 120 и 250 хил. долара. Изумително творение, като единствено не ми е ясно защо Дейвид е избрал именно този модел и модификация. Да, дългата база е нещо ценено в Китай, но W123 с дизелов мотор весто S-клас W116 или W126? Без знаение, гранитеното творение е впечатляващо.

Лукс от Китай!