Летище София сменя автопарка си

  • Снимката е от летището на Болоня, което използва Huracan за водещ автомобил Снимката е от летището на Болоня, което използва Huracan за водещ автомобил
  • У нас новите автомобили няма да са Lamborghini, а електрически, макар прессъобщението на летището да изопачава точната информация за броя им У нас новите автомобили няма да са Lamborghini, а електрически, макар прессъобщението на летището да изопачава точната информация за броя им

11 Mar 2022

Летище София обновява целия са автопарк и обяви поръчка за 64 нови превозни средства. Сред тях откриваме леки коли, бусове, пикапи и товарни микробуси. Доста подвеждащо обаче, прессъобщението на летището говори за 64 нови електрически коли, но в техническото задание са посочени 24 броя електрически коли, съобщава Autoclub.bg.

Изданието отбелязва, че за повечето превозни средства е посочено изискване за максимален обем на двигателя, което вероятно изключва възможността да се купят електрически модели, въпреки че на пазара у нас и в Европа могат да се намерят електрически варианти от практически почти всеки търсен тип, може би с изключение на пикапите.

В прессъобщението от летището четем: „Грижата за природата е сред ключовите приоритети за нас. Работим по дългосрочна програма на въглеродна неутралност, като покупката на тези автомобили е част от усилията ни за устойчиво бъдеще“. Това са думи на изпълнителния директор на летището Хесус Кабайеро. Липсват повече подробности относно политиката за въглеродна неутралност, но би било любопитно да се разбере дали новите електромобили ще се зареждат с ток от възобновяеми източници и какви други мерки предвижда летището в тази посока.

Предвидено е новите автомобили да бъдат доставени в периода 2022-24 г., като срокът за подаване на предложения е 15 работни дни.

 

Лукс от Китай!