Nissan спира да продава GT-R в Европа?

  • Галерия с 10 снимки Галерия с 10 снимки

15 Mar 2022

Няколко издания посочват, че Nissan GT-R постепенно изчезва от европейския пазар. Суперколата, която в актуалното си поколение вече е на преклонната възраст от 15 години, скоро ще бъде заменена от наследник. Макар подробности за него да липсват, различни източници твърдят, че той ще бъде силно електрифициран, като се появиха слухове дори за изцяло електрическа суперкола. 

Актуалното поколение все по-трудно се справя с изискванията за вредните емисии в ЕС, като според motor1.com и autoblog.nl това е основната причина моделът да се изтегля от европейските пазари.

 

Бърза проверка показва, че R35 все още може да се намери в сайтовете на Nissan в Германия, Белгия или Полша, но отсъства от тези в почти всички други европейски страни, включително у нас.

Европейският съюз не е единственият пазар, който GT-R напуска. Колата вече не се предлага в Австралия заради по-строгите изисквания за краш тестове там. В родината си, обаче, както и в Щатите, GT-R е по-жив отвсякога.

R35 беше представен през 2007 г., като получи обновявания през 2011 и 2017. Според carwow.co.uk новото поколение R36 ще е появи през 2023 или 2024 с хибридно задвижване, но ще запази 3,8-литровия V6. Очаква се мощността му да бъде около 800 к.с., а дизайнът да запази близки връзки с актуалния R35 и особено с бруталния GT-R50.

 

Първородната Godzilla!