Русия може да национализира чуждите самолети на лизинг


15 Mar 2022

Президентът на Русия Владимир Путин е подписал закон, с който за чуждите компании, дали свои самолети на лизинг, става все по-трудно да си ги върнат. Новият закон позволява чуждите самолети да бъдат регистрирани в Русия, “за да се осигури безпрепятствено функциониране на дейностите в областта на гражданската авиация”. Макар никъде да не се говори за национализиране, то стъпката доста прилича на нещо подобно.

Случаят с над 500 самолета на стойност около 10 млрд. долара би могъл да стигне до задънена улица с безкрайни международни дела, предположиха експерти още миналата седмица. Според западните санкции за дейности в Русия, лизингодателите трябва да си върнат самолетите до 28 март. Те са отнели лицензите на въпросните самолети, но новият документ, подписан от Путин, позволява регистриране и сертифициране за Русия, което ще позволи тези самолети да се използват за вътрешни полети. Според някои анализатори Русия може да ги използва дори за международни полети до страните, които не са затворили въздушното си пространство за руски самолети. Като изключим ЕС, а също Великобритания, Щатите и Канада, то останалата част от света не е затворила небето си за руски самолети, например съседна Сърбия.

Карта на Business Insider показва страните, които са затворили небето си за руски самолети

Задържането на самолетите обаче не гарантира, че те ще продължат да се използват в неограничен период от време. Airbus и Boeing не могат да доставят резервни части, нито да осигурят поддръжка, съобщава BBC. Това означава, че самолетите ще трябва да се поддържат от трета страна, вероятно с части, които не са оригинални, а това би могло да постави полетите с тези самолети в сериозен риск. От своя страна подобна поддръжка поставя под въпрос възможността за адекватна застраховка на полетите извън Русия.

BBC отбелязва, че дори да задържи самолетите сега, Русия няма да има капацитета да ги поддържа изправни задълго, а с това стойността им рязко ще падне, а сметката към лизинговите компании ще скочи драстично. И когато един ден войната свърши, някой ще трябва да плати сметката за тези самолети.

 

Лукс от Китай!