Продава се 1991 Williams FW14, с който Менсъл повози Айртон Сена

  • Галерия със 7 снимки. Галерия със 7 снимки.

21 Mar 2022

Епичен момент от историята на моторните спортове! Датата е 14 юни 1991, когато Найджъл Менсъл спечели Гран При на Великобритания с цели 42 секунди преднина, след което спря за да качи и закара до боксовете Айртон Сена, чиито McLaren остана без гориво.

Това е една от най-силните снимки от Формула 1 от 90-те години насам, а днес Менсъл продава точно тази кола. Болидът Williams FW14, шедьовърът на Ейдриан Нюй, машината с която британецът печели шест надпревари през сезона и чрез която си осигурява световната титла през следващата 1992.

Шаси №5 става притежание на Менсъл, жест от страна на Williams към пилота, а сега отива на търг в Монако, на 14 май. Той се организира от RM Sotheby’s, като този болид не е единствената кола на Найджъл, която той продава.

1989 Ferrari 640 е другата интересна машина от т.н. ‘The Nigel Mansell Collection’ (кликнете на снимката долу за нея). Това е колата, с която Менсъл печели дебютното си състезание за Скудерията, след като е избран от Енцо Ферари, като сумата за нея се очаква да достигне до 2-2,5 млн. евро. Прогнозите за „Таксито на Сена“, както остава в историята шаси №5, са в диапазона 1-3 млн. евро.

Лукс от Китай!