Заводът на Tesla в Берлин вече официално произвежда Model Y

  • Галерия с девет снимки от събитието Галерия с девет снимки от събитието

23 Mar 2022

Tesla вече произвежда автомобили в Германия, две години и половина, след като Илон Мъск обяви изграждането на завода край Берлин. След месеци на забавяния, протести и бюрократични проблеми, свързани с околната среда и опасенията за замърсяване на водата, заводът на Tesla край Берлин връчи ключовете на първите клиенти.

 

С това Tesla ще спре да внася Model Y в Европа, след като досега клиентите на Стария континент получаваха коли, направени в Щатите или Китай. Капацитетът на новия “гигазавод” е 500 хил. автомобила, но едва след като първата фаза на съоръжението за четири млрд. евро бъде завършена, за което ще са необходими още поне няколко месеца. На по-късен етап в завода ще се произвеждат новият тип батерии 4680, но засега Model Y ще слизат от конвейера с батериите тип 2170. 

 

Събитието е значимо за цялата автомобилна индустрия заради водещата позиция на Tesla на пазара на електромобили и големия интерес към този тип задвижване в страните от Западна Европа.

Мъск присъства лично на връчването на първите произведени автомобили и освен реч в типичния си стил, не пропусна да потанцува.

 

Първородната Godzilla!