Първата планинска линейка у нас е Land Cruiser

  • Галерия с няколко снимки на други всъдеходи, използвани от екипа, както и снимки от преработката им Галерия с няколко снимки на други всъдеходи, използвани от екипа, както и снимки от преработката им

30 Mar 2022

Първата планинска линейка у нас, специално подготвена за тежки условия, където нормалните линейки няма как да стигнат, вече е факт у нас. Тя е предвидена за местности, където на спасителите отнема часове, за да стигнат пеша.

Създадена по инициатива и от ръцете на доброволното спасително формирование “Аварийно спасяване Пловдив”, линейката е финансирана изцяло от дарения на доброволци и подкрепена с медицинско оборудване от кампанията “Капачки за бъдеще”. Медицинското оборудване (дефибрилатор, кислородна бутилка, перфузор) са купени с пари от върнати за рециклиране алуминиеви кенчета. Линейката, освен шофьор, ще се обслужва от двама парамедици.

 

Разбира се, прекрасно е, че подобна инициатива е възможна с доброволни пожертвования, но е и доста тъжно, че се налага да се стига до там, за да се събират средства за линейки. Междувременно България продължава да е единствената страна в ЕС без медицински хеликоптери за спасителни акции в планините. 

От линка може да намерите датите и местата, където ще се събират капачки през април.

Лукс от Китай!