Депутатите са декларирали, че колите им са със средна стойност 23 хил. лв.


30 Mar 2022

240-те депутати в парламента притежават 219 леки коли, една яхта и самолет, съобщава Институтът за развитие на публичната среда въз основа на декларациите за имуществено състояние на народните представители. Любопитно е, че декларираните им стойности изобщо не са толкова високи, колкото бихте очаквали – средната цена на колите е около 23 хил. лв., поне според данните, подадени пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Споменатите 219 коли са собственост на 164 депутати. Единайсет депутати посочват, че не притежават собствени коли, но съпругите/съпрузите им притежават.

По марки най-добре представена е марката Mercedes (23%), следвана от Toyota (21%), и VW (18%), като по-нататък са Ford, BMW и Audi.

Някои данни будят известно недоумение. Така например депутатът Ангел Георгиев от “Възраждане” е декларирал BMW (моделът и годината не се посочват) за едва 100 лв., съобщава платформата “Отворен парламент”. В другия ценови край са колите на Гюнай Хюсмен от ГЕРБ, който е декларирал най-скъпата кола в автопарка – Mercedes S 580 за 319 хил. лв., както и друг Mercedes за 250 хил. лв.

Декларирана е и една яхта – става въпрос за ветроходната яхта Sun Odyssey на депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев, купена за малко над 100 хил. лв.

Стоян Георгиев от “Продължаваме промяната” пък е декларирал два самолета, но не такива, каквито си мислите. Това са два малки самолета Cessna.

В групата “Електрически автомобили” във Facebook пък попаднахме на снимката на EQS (с начална цена 198 600 лв.), също паркиран на депутатския паркинг. Според някои от коментарите под снимката колата е на регионалния министър Гроздан Караджов, а не на някой от депутатите.

 

Лукс от Китай!