Формула 1 се завръща в Лас Вегас от 2023


31 Mar 2022

Слуховете, че Формула 1 се завръща в Лас Вегас, най-накрая бяха потвърдени официално. По този начин САЩ ще има цели три състезания, повече от всяка друга страна – в Остин, Маями и Лас Вегас.

Уличното трасе във Вегас ще е с дължина 6,12 км (третата най-дълга писта в календара след “Спа” и “Джеда”, ще се правят 50 обиколки) с доста дълга права (близо 2 км), на която се очакват скорости до 342 км/ч. Пистата ще има 14 завоя – само “Монца” и “Red Bull Ринг” са с по-малко.

 

Вегас не за първи път е домакин на Формула 1. През 1981 и 1982 там се провежда Гран при, като пистата всъщност се изгражда на огромния паркинг на казиното Caesars Palace, но не се радва на особена популярност.

С оглед на привличането на американските зрители състезанието ще е в събота, а не в обичайния за Формула 1 ден – неделя. Освен това надпреварата ще е вечерта, пак по същите причини.

Шефът на Формула 1 Стефано Доменикали смята, че сезонът може да има дори 30 състезания, защото желаещи за домакинство има, но актуалният договор Concorde между отборите предвижда максимум 24 старта.

 

Много практичен и интересен!