McLaren F1 GT, най-редкият и оценяван на 40 млн. долара, пристигна във Великобритания за реставрация

McLaren F1 GT, най-редкият и оценяван на 40 млн. долара, пристигна във Великобритания за реставрация
31 Mar 2022

Каквото и да напиша McLaren F1 ще е малко. Колата е легендарна, все още държи рекорда за скорост за сериен автомобил с атмосферен двигател (386,4 км/ч), а употребяваните екземпляри вървят по 15-20 млн. долара. Скоростният му лост може да се купи за над 10 хил. долара…

McLaren произвежда 106 екземпляра, повечето от които в „базовата“ спецификация, известен брой състезателни McLaren F1 GTR, както и едва 6 екземпляра McLaren F1 LM, които са на практика пистови машини пригодени и за пътя.

Най-рядката спецификация обаче е тази от снимките, McLaren F1 GT. Тя също е създадена с цел хомологация на състезателна машина за BPR Global GT сериите на FIA, където да се съревновава с Porsche и Mercedes.

McLaren е трябвало да произведе една единствена бройка за да покрие изискванията, в резултат на което прави прототипа XPGT с шаси #056, базирано на „нормалния“ F1. Тази кола е притежание на швейцарски колекционер.

Учудващо за марката обаче и други заможни хора проявяват интерес, който британците задоволяват с още две коли. Една от тях е тази от кратката галерия, собственост на кралското семейство на Бруней и оценявана на над 40 млн. долара.

Снимките са направени на 29 март на летище Хийтроу, а причината за „кацането“ на кралския McLaren F1 GT във Великобритания е сериозно обслужване/реставрация. Разгледайте ги, след което може да кликнете на тази тук, за материала на Войков за седемте McLaren F1 събрани на едно място, за изложение на класически коли в Париж.

Чичо Искрен се вихри!