Задава се нов световен рекорд за най-дълъг пътнически полет


04 Apr 2022

Катай Пасифик (Cathay Pacific), основният превозвач на Хонконг, може да подобри рекорда за най-дълъг пътнически полет. Компанията планира промяна на маршрута на своите полети от Хонконг до Ню Йорк, съобщава The Guardian. При това промяната е доста значителна – вместо на изток, полетите вече ще заобикалят половината земно кълбо на запад, т.е. вместо над Тихия, ще минават над Атлантическия океан. Причината е заобикаляне на въздушното пространство на Русия.

Полетите от Хонконг до САЩ следват най-пряката линия, която – погледната на двуизмерна карта – прилича на огромна дъга на север, но в действителност това е най-пряката връзка. Тази дъга минава над въздушното пространство на Русия и точно това смятат да избегнат самолетите на Катай Пасифик. Новият маршрут над Централна Азия, Европа и Атлантика се очаква да надхвърли 9000 морски мили (една морска миля е равна на 1852 метра) или 16 668 км. Такъв полет би следвало да продължи над 17 часа. Всъщност 17 часа и 50 минути, ако трябва да цитираме сайта на компанията. Полетът ще продължи да се изпълнява с Airbus A350-1000.

Най-дългият пътнически полет в момента е на Сингапурските авиолинии – от Сингапур до Ню Йорк с дължина 15 343 км. Въпреки че неговата дължина вероятно ще бъде подобрена, то времетраенето му ще остане най-продължителният полет без кацане в съвременното пътническо въздухоплаване - над 18 часа.

 

Много практичен и интересен!