АПИ прави карта на шума по магистралите


04 Apr 2022

Агенция „Пътна инфраструктура“ е обявила обществена поръчка за изработване на актуализирана стратегическа карта за шум на основни пътни участъци от републиканската мрежа. Става въпрос за участъци с трафик над 3 милиона МПС годишно. 

Показателите в новата карта ще бъдат определящи, когато трябва да се планират и предприемат действия, свързани с ограничаване въздействието на шума върху здравето на хората чрез прилагане на шумозащитни мерки на пътни участъци в близост до населени места.

Индикативната стойност на поръчката за новата шумова карта е 70 хил. лв. Оферти могат да се подават до 14 април включително, като ще бъде избрана офертата с най-ниска цена. Срокът за изпълнение е една година.

Целта на разработката е актуализиране на степента на шумово натоварване от автомобилния транспорт в околната среда чрез измерване, оценка и картографиране на шумовите нива. Актуализираната стратегическа карта за шум трябва да съдържа текстова и графична информация за броя на хората, жилищата, детските и лечебните заведения, училищата и научноизследователските организации в определен район, които са изложени на завишени стойности на показателите за шум. 

Според Европейската агенция по околната среда (ЕАОС) най-малко един от всеки петима европейци е изложен на нива на шум от пътното движение, които се считат за вредни за здравето. Този брой е още по-голям в градските райони, а проблемът е широко разпространен в повечето градове в Европа. Според неотдавнашния доклад на ЕАОС относно шума, който разглежда шума от пътищата, железниците, летищата и промишлеността, пътният трафик засега е най-големият източник на шумово замърсяване в Европа. По оценки на ЕАОС дългосрочната експозиция на шум в околната среда причинява 12 000 случая на преждевременна смърт и допринася за 48 000 нови случая на исхемична болест на сърцето всяка година в Европа.

Първородната Godzilla!