Този SAAB може да сваля дронове и самолети (Видео)

  • Галерия от 3 снимки с MSHORAD Галерия от 3 снимки с MSHORAD

04 Apr 2022

SAAB може да не прави автомобили от 2016 г. насам, но шведската компания е силно ангажирана в разработването и производството на бойни самолети и различни военни системи за отбрана. Последното творение на SAAB е наречено MSHORAD, като името е съкращение от Mobile Short Range Air Defence.

Това е усъвършенствана мобилна система за противовъздушна отбрана с малък обсег на действие. Бронираният 4х4 автомобил е оборудван с 3D радар Giraffe 1X и ракетна система земя-въздух RBS 70 NG. Последните две съоръжения могат да бъдат монтирани на различни превозни средства, но също така лесно могат да бъдат поставяни на покриви на сгради.

Системата на SAAB може да прихваща бойни самолети, хеликоптери и дронове. Радарът е с диаметър на действие 75 км и след като бъде открита целта, тя може да бъде свалена с еднаква точност, както през през деня, така и през нощта.

Трябва да отбележим в случая, че новата система за въздушна отбрана на SAAB е монтирана върху бронирания чешки 4х4 автомобил SVOS Mars, разработен в сътрудничество с шведската компания.

До края на годината изпитанията на противовъздушната система MSHORAD ще бъдат завършени и тя ще започне да се произвежда серийно.

Първородната Godzilla!