Вижте кога ще са готови всички големи пътни и ЖП проекти в България


05 Apr 2022

Министерството на регионалното развитие и благоустройството пусна сайт с интерактивна карта на всички важни инфраструктурни обекти в страната. На нея може да се види както напредъкът по магистралите, така и сроковете за завършването на много други обекти, включително ЖП трасета, тунели и прословутите нови мостове на Дунав. Може да разгледате картата тук. Кликването върху всеки участък позволява да получите повече информация за него. Възможно е също скриването на различните слоеве и промяна на фона на картата с някои доста забавни палитри.

Магистралите

“Европа”: Магистралата от София до границата със Сърбия при Калотина ще е готова до 2025 г., с което най-накрая пътуването от София до Западна Европа ще е възможно изцяло по магистрала.

“Хемус”: Дългоочакваното завършване на “Хемус” няма да бъде факт преди 2030 г. , но поне удължението от Боаза до Павликени трябва да е завършено до 2025 г.

“Струма”: Макар по-голямата част от “Струма” да е готова, участъкът от Симитли до Кресна създава сериозни екологични проблеми и също няма да е готов преди 2030 г.

“Черно море”: Изготвя се идейният проект за 113-километровата магистрала между Бургас и Варна. Отчуждителните процедури трябва да започнат през 2024 г., а реалното строителство – през 2026, като се предвижда то да продължи до 2030 г.

“Русе - Велико Търново”: Планирано разклонение на “Хемус”, което трябва да бъде завършено до 2028 г.

 

Скоростните пътища

Разширението на пътя между Видин и Ботевград (където се свързва с “Хемус”) трябва да е готово до 2025 г.

 

Мостовете на Дунав

Те ще бъдат при Оряхово, Никопол, Свищов и втори мост при Русе, като само за този при Русе е отбелязано, че ще бъде готов преди 2030 г., а за останалите предстои обсъждане с Румъния

 

ЖП трасета

София - Бургас: Трасето се обновява от близо 13 години, като цялостната модернизация и съответно по-високите скорости на влаковете няма да са факт преди 2028 г.

Връзка с Македония: Предвидено е да бъде завършена през периода 2026-2030 г. Когато трасето е готово влаковете до Скопие ще трябва да се движат със 160 км/ч.

Връзка с Гърция: Предвидено е за периода 2026-2030 г. и също като магистрала “Струма” обновяването на ЖП линията е обвързано с екологични трудности в Кресненското дефиле

 

Първородната Godzilla!