Доставките на Bugatti Chiron Super Sport започнаха, а това е в цветовете на DizzyRiders

Доставките на Bugatti Chiron Super Sport започнаха, а това е в цветовете на DizzyRiders
06 Apr 2022

Тоест, в цветът на DizzyRiders или поне декорациите и джантите, но бързаме да кажем, че това Bugatti Chiron Super Sport не е новата ни служебна кола, колкото и да ни се иска.

Цветовата схема е уникална, казва се 'Vagues de Lumière' което означава вълни от светлина (вместо ‘La nouvelle voiture de Dizzy’ например) и е създадена „в тясно сътрудничество между клиента и новосъздаденият екип ur Mesure“. Последният е нещо, като Exclusive Manufaktur при Porsche и BMW Individual при… BMW, но вероятно с по няколко нули разлика в цените на услугите.

От Bugatti също се похвалиха, че всички Super Sport екземпляри вече са продадени, но това не е чак толкова чудно предвид производството ограничено в едва 9 броя, всеки с цена от минимум 3,2 млн. евро. То е над три пъти по-малко от това на Chiron Super Sport 300+, което пък бе направено 30 пъти, но за сметка на това с цена от 4,2 млн. за брой.

Припомняме, че Bugatti Chiron Super Sport е с 25 см по-дълго от стандартния Chiron, а мощността на 8-литровия четиритурбо W16 мотор е увеличена със 100 к.с. до колосалните 1600 коня. И логично колата е по-бърза. Червените обороти идват по-късно, при 7100 об/мин, което е с 300 повече отпреди. Скоростната кутия също е преработена, сега тя, при пълна газ, превключва от 6-а на 7-ма при 403 км/ч, като самата предавка е със 3,6% по-дълга.

Ускорението от 0-100 км/ч дори не е записано в пресрелийза, явно не е толкова важно, но пише това от 0-200 км/ч – 5,8 секунди. А това от 0-300 км/ч отнема 12,1 секунди. Пише също, че Super Sport вдига 0-400 км/ч със 7% по-бързо от „обикновения“ Chiron. Максималната скорост? Казват, че е над 300 мили в час или „над 480 км/ч“. Разбирайте около 490, което е колкото на Bugatti Chiron Super Sport 300+.

Любопитно ни е дали един от тези 9 автомобила няма да се озове у нас, след като „обикновения“ Chiron на Ваньо Алексиев бе обявен за продажба за 6 мнл. лв. Именно него заснехме преди три години, срещата бе наистина вълнуваща.

Лукс от Китай!