Ето какво предвижда Плана за възстановяване за транспорта в България


07 Apr 2022

След няколко отлагания България получи зелена светлина за плана си за възстановяване и устойчивост. Това предвижда безвъзмездно страната ни да получи милиарди евро от ЕС за модернизация, цифровизация, образование и здравеопазване. Ключово е, че всички проекти трябва да бъдат завършени до 2026 г., в противен случай парите за тях ще бъдат загубени.

Зелена енергия и електромобили

Страната ни ще получи пари за изграждането на нискоемисионни зони в големите градове, за увеличаване на броя електромобили и плъгин хибриди, както и за развитието на соларните и вятърни мощности. В тази връзка в България ще се произвеждат батерии, които да балансират енергийната система, нещо като инсталациите от мега батерии на Tesla. Министърът на енергетиката Александър Николов нарича идеята “електрически Чирен” - еквивалент на газовото хранилище. Доколко амбициозно и реалистично е това, оставяме на вас да прецените.

ЖП трасета и влакове

Солидните 666 млн. евро от парите ще бъдат инвестирани в нови локомотиви, мотрисни влакове и вагони. Освен това с парите ще се електрифицират някои неелектрифицирани участъци от ЖП инфраструктурата и ще се създаде интермодален хъб в Русе, който ще включва пристанище, гара, депо за шосеен транспорт и връзка с възстановеното летище на града.

Въздушни линейки

Планът за възстановяване предвижда в следващите четири години у нас най-накрая да заработи система за спасяване по въздуха с шест хеликоптера, медицински екипи и необходимата инфраструктура за функционирането им.

 

Лукс от Китай!