Прокуратурата предлага колите на пияните и дрогирани водачи да се конфискуват


09 Apr 2022

Заместник-главният прокурор Красимира Филипова представи предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс, сред които е възможността колата на пиян или дрогиран водач да може да се отнема в полза на държавата. Прокуратурата е изготвила предложенията си след сравнителен анализ с правните уредби в други европейски страни, сред които Франция, Германия и Италия.

Предложението за отнемане на колата породи различни коментари, като основният спорен въпрос е какво да се прави в случаите, когато собствеността на автомобила не е на нарушителя, а на член на семейството му или пък става въпрос за служебна кола.

За 2021 у нас са заловени 4700 водачи, шофирали след употреба на алкохол и 3400 след употреба на наркотици. Пияните водачи са причинили смъртта на 20 души. 

Разговори за отнемане на колите на пияните и дрогирани водачи се водят у нас от 2015-2016. Как мислите, дали подобна мярка би имала дисциплиниращ ефект и ще представлява ли достатъчна превенция на подобни тежки нарушения на закона за движение по пътищата? А какво е най-добре да се прави с колите на пияните водачи? Швейцария, която е известна с едни от най-строгите правила срещу шофьори нарушители, налага глоби от стотици хиляди франкове, като в някои кантони е възможно да ви конфискуват колата дори за превишаване на скоростта от 50 км/ч. Но, както знаем, у нас не всичко е като в Швейцария…

 

Лукс от Китай!