МВР предложи по-ниска скорост по магистралите и много по-високи глоби


14 Apr 2022

Министерството на вътрешните работи (МВР) публикува за обществено обсъждане на сайта си промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП). С промените се цели повишаване на безопасността по пътищата, увеличаване на превантивния ефект, подобряване ефективността и ефикасността на контролната дейност и ограничаване на усещането за безнаказаност у нарушителите и др. Заради това, че от 2010 г. насам по българските автомагистрали са загинали 529 души, според МВР значително по-високата скорост по магистралите и другите извънградски пътища допринася за повече жертви и ранени. Заради това се предлага намаляване на максимално допустимата скорост по магистралите от 140 км/ч да стане 130 км/ч. Предвижда се също, че на автомагистрала или скоростен път е разрешено движението само на превозни средства, които могат да развиват максимална скорост над 70 км/ч (към момента тя е 50 км/ч).

 

Предлагат се също двойно и тройно по-солени глоби за системни тежки нарушения. При някои случаи глобите се увеличават и при първо нарушение.

На водачите ще им се отнемат шофьорските книжки за три месеца и ще се глобяват с 200 лева, а не както досега - "за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв.", когато:

  • колите им нямат регистрационни номера;

  • поставили са или използват устройство за подаване на светлинен или звуков сигнал, предвиден за автомобил със специален режим на движение, без да има това право;

  • откаже да предаде документите си на органите за контрол или по какъвто и да е начин осуети извършването на проверка от органите за контрол;

  • откаже да изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението; наруши задълженията си като участник в пътнотранспортно произшествие;

  • при пътнотранспортно произшествие, в което няма участие, откаже необходимото съдействие с моторното превозно средство и други.

Увеличават се и наказанията за гонки по пътищата. При системни нарушения глобата става тройна, а книжката се отнема за 3 години. Глобите за шофиране без книжка или при отнета такава се повишават на 600 лв. (към момента са от 100 до 300 лв.), както и когато водачът е хванат с над 0,5 промила алкохол и/или е употребил наркотици. Глобата за паркиране в паркове, градини, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, и на тротоари в населените места извън разрешените за това места става 150 лева.

От 50 на 100 лева се увеличава глобата за водачите, когато без уважителни причини не закарат автомобила си на технически преглед.

За превишаване над 40 км/ч на скоростта в населено място освен глоба от 600 лв. се предлага и два месеца отнемане на книжката. Същото наказание са предвижда и за превишаване на разрешената скорост от 50 км/ч в извън населено място.

От 10 на 30 лева се повишава глобата за този, който не носи необходимите документи за шофиране на превозно средство, не носи документ за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност", неправилно използва клаксон в населено място, както и велосипедистите без светлоотразителна жилетка.

Също така от 20 на 100 лв. се увеличава глобата за водач, който:

  • неправилно престоява или е паркирал неправилно;

  • нарушава правилата за разположение на пътно превозно средство върху платното за движение;

  • не спира на пътен знак "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!";

  • неправилно се включва в движението, неправилно се престроява или не спазва предимството на друг участник в движението;

  • нарушава правилата за движение назад; навлиза след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство, или се движи в забранената посока на еднопосочен път и при неправилно изпреварване, но не създавайки опасност за движението.


В публикувания за обществено обсъждане проект се предлага още пешеходците да се глобяват със 150 лв. за преминаване през ограждения от парапети или вериги, както и при неспазване светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика. Със 150 лв. ще се наказва пътник, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска.

От МВР посочват още, че с предлаганите промени се улесняват процедурите по съобщаване и връчване на издадените фишове, електронните фишове и наказателните постановения. Предвижда се възможност фишовете да се връчват както лично на нарушителя срещу подпис от контролните органи, така и от служители на МВР и на административните органи при осъществяване на административно обслужване. Също така връчването на фишове ще може да се извършва и с препоръчано писмо с обратна разписка, чрез лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга, както и по електронен път чрез информационната система за сигурно електронно връчване.

 

Материалът е на Дневник.бг

Много практичен и интересен!