До края на април в София ще заработи услуга за споделени колела


15 Apr 2022

*ДОПЪЛНЕНА: Услугата стартира в събота, 16 април, Това става ясно от съобщение в социалните мрежи на Cyrcl.

До края на април в столицата ще заработи нова услуга за споделяне на колела. Макар подобни услуги в града да работят с тротинетки и електромобили, то изглежда за първи път ще има такава за колела. Засега не е ясно колко на брой велосипеди и стоянки ще има компанията Cyrcl, но на картата в приложението е маркирана цялата територия в рамките на Софийския околовръстен път. Това е доста внушително на фона на обхвата на услугите за споделени тротинетки и дори автомобили, но вероятно се има предвид къде е позволено да бъдат карани колелата, а не къде можете да ги вземете/върнете. 

 

 

 

Компанията Cyrcl е българска, а начинът за наемане ще бъде познатият от тротинетките – с мобилно приложение и таксуване на минута. Цената ще бъде 0,15 лв./мин, като сесията не може да бъде по-кратка от 10 минути, т.е. минималната сума ще е 1,50 лв, като това компенсира липсата на първоначална такса. Ще има и 24-часова такса – 18 лв., която автоматично се начислява, ако задържите колелото за повече от два часа.

Освобождаването на колелата ще става в специално обозначени зони (все още обхватът им не е показан на картата). Самото заключване ще става по механичен начин, който блокира задната гума, а след това пътуването трябва да бъде прекратено и през приложението.

Минималната възраст за ползване на колелата е 16 години.

Подобни услуги има в десетки европейски градове, а у нас досега имаше само в Бургас – със 120 споделени колела. 

 

Първородната Godzilla!