Мъск планира билетът до Марс да струва 100 хил. долара


19 Apr 2022

Макар SpaceX да работи по проекта си за изпращане на хора на Марс от десет години, то засега няма реални срокове и дати дори за непилотиран полет. Въпреки това Илон Мъск е готов с приблизителна сума на билета за еднопосочно (?) пътуване до Червената планета. Според най-богатия човек на света, то 100 хил. долара би следвало да са достатъчни, в зависимост от икономическата ситуация в следващите десетилетия. 

Мъск, който не е известен с особено прецизно спазване на срокове, смята, че първите хора на Марс може да кацнат още в края на това десетилетие, а до средата на века на четвъртата планета да бъде изграден цял град.

Шефът на SpaceX планира полетите до Марс да се изпълняват с ракетата Starship. 120-метровата ракета с маса 5000 тона ще бъде най-голямата, създавана някога. В интервю с президента на TED Крис Андерсън Мъск заявява, че на Червената планета би могъл да се изгради град за милион души. В разговора Мъск заявява, че се надява цената на билета до Марс да не е над 100 000 долара, сума, която “почти всеки може да събере”, като споменава и за банков заем. Сигурни сме, че банковият сектор гори от желание да дава заеми за пътуване до друга планета… В интерес на истината Мъск определи 100 хил. долара като долна граница за цената на билета до Марс още преди няколко години, но тогава не изключи възможността пътуването да струва дори пет пъти повече.

 

 

Първородната Godzilla!