Том Круз пристигна с хеликоптер на премиерата на „Топ Гън: Маверик“

Том Круз пристигна с хеликоптер на премиерата на „Топ Гън: Маверик“
06 May 2022

Вероятно съм един от най-големите почитатели на „Топ Гън“ в България, а може би и не само у нас. Гледал съм оригиналния филм от 1986 още в несъзнателна възраст, може би за пръв път на 5 или 6 години. Имахме го на VHS касетка, дублиран на немски върху оригиналното английско аудио, а отгоре – български дублаж. Трудно мога да опиша как звучаха диалозите, особено в бойните сцени, но тази касетка категорично бе най-гледаната в семейството.

Със сестра ми знаехме всяка сцена на изуст. Този филм също ме научи как да откачам лентата с кука за плетене, в случаите когато се омотаваше в ролките и главата на видеото, за да не разглобявам целия плейър. Помня че беше Sony, с картонена опаковка.

Мога да пиша и говоря за оригинала с часове, а съвсем наскоро гледах двучасово видео за направата на самия филм, бях изумен от много от техниките и фактите на заснемане. Като например от „високотехнологичната“ система за придаване на драматизъм на картината, за разтрисане на камерата, съставена от… бормашина със закачен ексцентрик от щперплат.

Спирам. Новият филм? Чакам го с огромно нетърпение и с ясното съзнание, че може да ме разочарова или изненада. Не съм фен на CGI-я, знам че в „Топ Гън: Маверик“ има много, но и че има много реално заснети кадри, с истински самолети. Та, ще видим. Премиерата е на 27 май.

Преди два дни обаче, на 4 май, се състоя световната премиера, за ограничен кръг от хора. Сцена на събитието бе американският самолетоносач USS „Мидуей“ закотвен в Сан Диего, на който Том Круз пристигна подобаващо – с хеликоптер.

Някои медии писаха, че самият той е управлявал вертолета, но това не е вярно, въпреки че Круз има лиценз за пилот на самолет от 1994 и се справя чудесно във въздуха. Дори повече, за заснемането на „Мисията невъзможна: Разпад“, актьорът е минал интензивен курс за лиценз за хеликоптер. Има яко видео от тип „зад сцената“, в което се обяснява как актьорът кара сам черен Airbus H125, прави каскадни маневри, докато едновременно е в образа на Итън Хънт. И управлява снимачното оборудване. Респект! Том има известен брой лични летателни превозни средства и пилотира достатъчно често, за да провокира прякора си ‘Emissions Impossible’ лепнат му от еко активисти в САЩ.

Премиерата на филма се отложи заради пандемията, но последната дата вече е сигурна, като с наближаването ѝ постепенно се разкриват още интересни новини. Лейди Гага има песен написана за саундтрака, в който има и няколко от оригиналните култови парчета, преработени за „Маверик“. Едно от тях е ‘Danger Zone’ на Кени Логинс, който също е бил на борда на самолетоносача онзи ден.

‘Danger Zone’ всъщност е продукт на таланта на композитора и продуцент Дрорджо Мородер, който е отговорен и за друг мега хит от първия филм – ‘Take My Breath Away’ на „Берлин“, който са били на косъм да откажат да изпълняват парчето, превърнало се в последствие в техния най-голям хит.

Още нещо? Ще приключа с мотоциклетна вметка – Том отново се качва на Kawasaki за новата лента, този път на H2 Ninja. Помните култовата сцена с преследването на F14 Tomcat, без каска, с пилотските очила, яхнал облепеното със стикери GPZ900R. Вал Килмър, Дженифър Конърли, Майлс Телър, Моника Барбаро, Глен Пауъл и Джон Хам са останалите имена в „Топ Гън: Маверик“. Чакаме 27-ми.

Много практичен и интересен!