Bentley Bentayga EWB е нова версия с по-дълга база и нещо наречено ‘Airline Seat’

  • Галерия с 23 снимки. Галерия с 23 снимки.

12 May 2022

Карате Bentley Bentayga, но останалите членове на семейството се оплакват, че отзад е прекалено тясно? Вече имате решение, новата версия на модела, чиято база е удължена от 2995 мм до 3175 мм, което си е бонус от 180 мм. Супер!

С което Bentayga Extended Wheelbaseе по-дълга от BMW X7 и Merc GLS, но пак е по-къса от стария Mulsanne, при това с 200 мм. Общата дължина на пош автомобила е 5305 мм, но той остава маневрен благодарение на системата за завиване на задните колела.

Особено любопитно с какви седалки може да се поръча колата. ‘Airline Seat’ спецификация? Така от Крю са кръстили конфигурацията със супер седалки, с която твърдят, че представят ‘world’s first auto climate and advanced postural adjustment rear seat’. Те се регулират по 22 начина и могат да заемат най-различни позиции според избрания режим.

При Relax режима например задната седалка се наклонява до 40 градуса, предната пасажерска се изтегля напред, а от нея се появява „прекрасно декорирана“ платформа, за да могат краката да си почиват. При Business режим пък е максимално изправена, за да може предприемачът (да речем) да може да цъка удобно на компютъра.

Друга особеност е системата за автоматично регулиране на „климатичните условия“ на седалката. Сензори следят температурата и влажността, на база на които компютърът на системата преценява дали и колко да затопли някоя зона или да вентилира. Или и двете. За позицията пък се грижат други 177 отделни зони, чиято форма може да се променя индивидуално, за оптимална позиция на тялото и удобство. Интересно.

Bentely дава право на избор на клиента дали автомобилът да е с 4+1, четири или 5 места, а броят на възможните начини за спецификация на салона (тип кожа, апликации и т.н.) е 24 милиона. Двадесет и четири милиона комбинации, казват британците. Призоваваме някой смелчага да провери това твърдение!

Задвижването? Подобаващо на лукса вътре, 4-литров туин турбо V8 с 550 к.с. и 770 Нм, позволяващ 290 км/ч и ускорение на супер луксозния „хол“ за 4,6 сек. от 0-100 км/ч. Чудесно, но има ли пазар за такъв автомобил? Кой ще го купи? Оказва се, че Bentley са отбелязали 31% ръст в продажбите си за 2021 в сравнение с предходната година, която е на база 14 659 продадени коли.

Първородната Godzilla!