На Марс е регистрирано най-силното земетресение досега


12 May 2022

Спускаемият апарат InSight на NASA регистрира най-силното познато ни досега земетресение на Марс. Американската космическа агенция го определя като “чудовищно”, въпреки че по земната скала то е с магнитуд от едва 5.

Земетресението е регистрирано на 4 май 2022. Предишното най-силно земетресение на Марс, за което знаем, е регистрирано на 25 август 2021 – с магнитуд 4,2.

NASA твърди, че новото земетресение е чудовищно, защото марсианските стандарти са съвсем различни – там няма тектоника на плочите, като на Земята. Апаратът InSight има сеизмометър, разработен във Франция, и регистрира земетресенията на Марс от 2018 г., като за изминалите пет години са регистрирани над 1313 труса.

В момента InSight е разположен на такова място на Марс, където започва зимата (Марс е най-далече от слънцето по своята орбита) и съответно апаратът получава все по-малко количество слънчева енергия, за да работи. Прахът, натрупан по слънчевите му панели, също пречи на нормалната работа – в момента панелите произвеждат само 27% от енергията, която биха доставяли, ако не бяха покрити с прах. По тази причина само три дни след трусът апаратът е преминал в режим на хибернация. Очаква се тези проблеми с енергията да продължат няколко месеца, след което мисията ще продължи, макар формално да се очакваше апаратът на Lockheed Martin да бъде изоставен още в края на 2020 г., когато завърши първоначалния си работен живот.

 

Първородната Godzilla!