Новият Range Rover с официална българска премиера

  • Галерия със 17 снимки. Галерия със 17 снимки.

13 May 2022

Винаги съм харесвал Range Rover, дори първото поколение, екземпляр от което е бил изложен в Лувъра. От създаването на модела обаче са минали повече от 50 години и 5-ото издание на RR наистина е по-впечатляващо от всякога.

Имах възможността да карам най-мощната версия по време на теста за „Кола на годината“, за кратко, като през юни се надявам да успеем да заснемем подробно видео, каквото този автомобил заслужава. А дотогава, ще ви споделя малко впечатления и няколко факта за RR MkV.

На живо колата е внушителна и изглежда изработена много качествено. Отстоянията между панелите са минимални, а скритите уплътнения на стъклата и невидимите в несветещо състояние стопове, правят колоса да изглежда супер елегантен – 5,05 метра дължина или 5,25 в изпълнение с дълга база.

Вътре? Двата екземпляра на премиерата бяха в изпълнения Autobiography, най-високото от петте стандартни, като изключим временното и налично само в началото на продажбите First Edition. Тоест, оборудвани с почти всичко възможно. Сядаш вътре, независимо дали на втория ред или на първия (а вече има и опция за 3-ти), и се чудиш защо Rolls-Royce Cullinan e 2 или 3 пъти по-скъп.

Цените? Може да се запознаете подробно с тях в листата, която закачам зад тази снимка горе (клик за да я свалите). Започват от 245 990 лв. за дизела с 250 к.с. в базовото HS ниво с къса база и достигат до 444 190 за SV с дълга база.

Двигателите? Три редови 3-литрови 6-цилиндрови туйн турбо дизела с 250, 300 или 350 к.с., както и също редови бензинови турбо „шестаци“ с 360 или 400 к.с., като у нас се предлага само по-мощният. Има и V8, който е 4,4-литровия туйн турбо мотор на BMW (N63B44) с 530 к.с. и 750 Нм, достатъчни за постигане на 4,6 сек ускорение от 0-100 км/ч.

Особено любопитна е плъг-ин хибридната версия с 3-литровия бензин и ел. мотор, чиято системна мощност достига до 440 к.с. Батерията е 38 кВтч, огромна за хибрид, а пробегът на електричество е около 113 км, казват от LR. Той обаче струва между 268 хил. и 330 хил. лв. с късата база. Но цените може да ги видите в листата горе, а каталогът на новия RR ще намерите, като кликнете на снимката със съответния надпис.

Лукс от Китай!