“Капитолия” окончателно загуби делото и ще бъде премахната от Борисовата градина


14 May 2022

Два големи обекта ще бъдат премахнати от Борисовата градина в София, след като Столична община окончателно е спечелила делата за премахване на незаконни строежи. Става въпрос за известната автокъща “Капитолия” и за ресторант “Веселото село”, на чието място преди имаше детска велосипедна алея с кръстовища, пешеходни пътеки и светофари за обучение на правилата за безопасно движение по пътищата. Въпросната велоалея по-късно се превърна в малка картинг писта, а от години е просто част от ресторанта.

“Капитолия” е в Борисовата градина от 31 години, създадена е през 1991 г., като на мястото на известната автокъща вероятно ще бъде изграден подземен паркинг за 420 автомобила, а над него ще се изгради паркова среда.

Делата между Столична община и собствениците на двата имота в Борисовата градина се проточиха четири години, не е ясно колко ще отнеме премахването на обектите, нито колко ще продължи внедряването им отново в парковата среда.

Проблемът с двата имота възниква, когато строителният контрол установява, че сградите в тях са незаконни и без строителни книжа. През 2018 г. е заведено дело в Софийски градски съд за освобождаване на двата терена от наемателите, като делата се точат от тогава.

 

Лукс от Китай!