Audi RS 4 Avant и RS 5 получават ‘Competition’ пакети и ръчно регулируемо окачване

  • Галерия с 27 снимки. Галерия с 27 снимки.

19 May 2022

Досега ‘Competition’ пакета бе присъщ само за BMW, но Audi Sport GmbH решиха, че това не е редно и вече предлагат своя „алтернатива“ за моделите RS 4 Avant, RS 5 Coupé и RS 5 Sportback. Audi даже са разработили два пакета, ‘competition’ за 7875 евро допълнително и ‘Competition Pro’, който пък оскъпява базовите RS-ки с 11 875 евро.

Какво получавате за тези пари? Ами, по-шумна RS изпускателна система и по-малко шумоизолация в двигателния отсек (олекотяване с 8 кг), за да чувате по-добре 2,9-литровия битурбо V6. Той обаче не е подсилен, и в трите модела предлага „серийните“ 450 к.с. и 600 Нм.

Софтуерът на скоростната кутия обаче е оптимизиран и в резултат всички модификации „засегнати“ от пакета са малко по-бързи от 0-100 км/ч: 3,9 сек за RS 4 Avant (-0,2 сек) и 3,8 сек (-0,1 сек) за RS 5. Ограничителят на максималната скорост е преместен от 250 км/ч на 290 км/ч.

Визуално? Освен матово черните ауспуси, доплатилите ‘Competition’ и ‘Comp Pro’ пакетите получават и няколко квадратни метра карбон, разхвърлян по колите – покрив, дифузьор отзад, капачки на огледалата, прагове и апликации в предната броня. Джантите с диаметър 20 инча също са специфични за двата пакета, които идват с керамична спирачна система и по-лепкави Pirelli P Zero Corsa. Тази комбинация намалява спирачния път с 2 метра от 100 км/ч, казват от Audi Sport.

‘Competition Pro’ добавя и ‘RS Sport Suspension Pro’ – нови „койлоувъри“ снижаващи колата с 10 мм, като те подлежат и на ръчно регулиране, което може да я свали с още 10. В прессъобщението пише, че бонус на това окачване е… комфорта, не го очаквах, но явно е факт, че може да го „разхлабите“, когато карате към училището и да го натегнете за пистата.

Вътре? Страничните панели на седалките са в Piano Black, а опционално може да добавите RS седалки с Dinamica / Pearl Nappa. Воланът е облечен в алкантара, а апликациите са карбонови, макар че може да се поръчат и други.

Първородната Godzilla!