Bugatti Chiron Super Sport се оказа по-мощно отколкото… Bugatti предполагаха

  • Галерия с 12 снимки. Галерия с 12 снимки.

25 May 2022

Изненада. Bugatti Chiron Super Sport е по-мощно отколкото марката твърдеше. Не с много, но въпреки това. Точната стойност регистрирана от диното е 1618,6 к.с., което реално са си 19 к.с. повече от официалната мощност записана в техническите характеристики. Измереният максимален въртящ момент пък е 1665 Нм при официален 1600.

Още по-интересен обаче е самият тест проведен от Bugatti. Логично подобни показатели биха предизвикали, да кажем, „термичен дискомфорт“ на нормална дино установка, последван от епична повреда.

Затова Bugatti са използвали доста сериозен стенд. Чифтът валяци за едната ос тежи общо 3,5 тона, като установката може да симулира скорост до 480 км/ч. Super Sport е ограничен на 440 км/ч, макар че през 2019 постави рекорда за сериен автомобил с 490,484 км/ч.

Можете да си представите за какво натоварване на почти всички компоненти става въпрос, при подобни скорости. При 420 км/ч например гумите се въртят със скорост от 50 об/секунда, а масата на вентила нараства до 55 кг, заради центробежните сили…

И за да не приключи теста с огромна дупка в стената на халето, инженерите на Bugatti са разработили специална система за осигуряване на автомобила на място. Тя се състои от четири доста дебели метални пластини, които се прикрепят за пода на колата с 20 болта. На тях се закачат вериги издържащи натоварване до 24 тона. Отделно Chiron е подсигурен с колани за да не се мести в напречна посока.

Може би се чудите как не прегрява автомобила, развивайки над 400 км/ч докато… седи на едно място. За да му е добре се грижи вентилатор с диаметър от почти 2 метра, способен да създава вятър със скорост 230 км/ч и да издухва по 300 000 куб. метра въздух на час. Супер.

Първородната Godzilla!