АвтоВАЗ пак не можа да `запали`, няма части и компоненти за производството


26 May 2022

Материалът е на колегите от OFFNews.bg

Най-големият руски автомобилен производител „АвтоВАЗ“ обяви пореден производствен престой, след като стана ясно, че няма да може да възобнови работата на поточните линии в края на май. Засега заводите в Толиати, където е „родилният дом“ на легендарните по времето на комунизма Жигули и Лада, са обявили престой от 30 май до 3 юни, съобщи руската агенция „Интерфакс“, която цитира представителя на независимия профсъюз „Единство“ Леонид Емшанов.

„Принудителен престой се установява от 30 май до 3 юни с компенсация в размер на две трети от средната работна заплата за работниците, които не са пряко ангажирани в неотложните дейности за обезпечаването на функционирането на „АвтоВАЗ“, производството на резервни части и работа над нови проекти“, каза Емшанов.

Заради липсата на полупроводници „АвтоВАЗ“ на няколко пъти спира работата, като това започна още в средата на миналата година. По тази причина, за да предотврати значително намаляване на доходите на работниците, ръководството на предприятието премести общата корпоративна отпуска, предварително планирана за времето от 25 юли до 14 август, в периода 4 април до 25 април 2022 г.

През това време компанията планираше да натрупа запаси от компоненти за осигуряване на по-стабилна работа на заводите в Толиати и Ижевск през май. Това обаче не стана и престоят се проточи до майските празници до 11 май, след което „АвтоВАЗ“ обяви веднъж спиране от 11 до 13 май, после от 16 до 20 май и трети път от 23 до 27 май.

На 23 май в компанията беше назначен нов генерален директор, Максим Соколов. На среща с персонала на завода в „Толиати“ на 24 май Соколов е обявил вероятно възобновяване на производството на автомобили в началото на юни, а след това постепенно възстановяване на обема на производството.