Тази уникална Honda Dax е страхотна!

  • Галерия с 9 снимки. Галерия с 9 снимки.

01 Jun 2022

Honda умеят да правят и малки мотоциклети, които освен това се превръщат и в легенди. Cub и Monkey са много ярки примери, а какъвто е и моделът Dax, който има нова генерация. Той не толкова познат у нас, но чудесното творчество на K-Speed над него е добър повод за запознанство.

Ателието е тайванско и има афинитет към малките машини. Тук пълното име на базата е Honda ST125 Dax и се задвижва от 125-кубиков едноцилиндров двигател с въздушно охлаждане, същият като на последната генерация Cub. Името на проекта пък е Daxster, а идеята – мини скрамблер.

Освен демонстратор на възможности обаче, Daxster е и прототипът след който ателието започва да произвежда въпросните компоненти, така че и други собственици на Dax да могат да го превърнат в това, което виждате в галерията.

Основна промяна е новата по-широка вилка, която спуска предницата с повече от 7,5 см спрямо серийното изпълнение. При желание на клиента, вилката може да падне с още около 2,5 см. Гумите пък са модел с подобаващо име - Tractor-Grip от IRC с размери 130/80 с диаметър 12 инча, а колелата са запечатани с черни пластмасови капаци.

Шарнирът отзад е удължен и окачен на чифт Diablo амортисьори, серийния калник и дръжка са заменени от изработена от нулата скара за багаж, в която седи и Diablo стопът. Над резервоара е монтирана втора конструкция за багаж, което добавя функционалност на мотоциклетчето.

Кормилото също е много интересно и съставено от две отделни тръби. Ръкохватките де факто могат да се раздалечават или приближават, но не чрез сребристите врътки в основата – те са декоративни, препратки към оригиналния Dax. Бутоните са минималистични, а LED фарът завършва стилната картинка.

Източник: bikeexsif.com

Първородната Godzilla!