Оправят тротоарите в София за 120 млн. лв.

  • Шест снимки с обичайни гледки от тротоарите в София Шест снимки с обичайни гледки от тротоарите в София

09 Jun 2022

В София започва работа по масовото възстановяване на тротоарните настилки за близо 120 млн. лв. Столична община ще изтегли 50 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка. Тротоарите, които ще бъдат ремонтирани, са с площ 690 хил. кв. м., което всъщност са около 10% от тротоарите в града.

Ще се поставят три вида настилки: павета, бетон и асфалт, като проектът предвижда също подмяната на капаците на шахтите и изравняването им с нивото на настилките. Срокът за изпълнение за тези 10% от тротоарите е четири години, което означава, че ако София обнови всички тротоари с това темпо, то след 40 години, през 2062 г., столичани ще се радват на напълно обновени и гладки тротоари.

Засега няма конкретни данни кои улици и булеварди ще бъдат обхванати. Отчитането за хода на ремонта ще се случва на всеки три месеца. Това е най-мащабният проект за ремонтиране на тротоарите в София от десетилетия. Голяма част от тях са в нелепо състояние, като през последните години са ремонтирани около 1% от настилките годишно.

 

 

 

Първородната Godzilla!