Парите за магистрала “Хемус” отишли за строеж на хотели и в сметки в ОАЕ

  • Тук са вложени парите от магистрала Хемус Тук са вложени парите от магистрала Хемус

09 Jun 2022

Според разследване на вътрешния министър Бойко Рашков стотици милиони левове, платени авансово за строителството на магистрала “Хемус”, са били източени за покупка на луксозни хотелски комплекси и към лични сметки в Обединените арабски емирства.

Още по-абсурдно е, че държавното дружество “Автомагистрали” е превело 84 млн. лв. за наем на техника и покупка на материали за лот 8 на магистралата (Куцина/Велико Търново - Попово, 42 км), за която още дори няма устройствен план.

Друго дружество е получило авансово над 14 млн. лева. После 900 000 лв. са преведени лично на собствениците с основание дивидент, съобщава “Сега”. Около 6 млн. лева пък са пренасочени към контролирани от същия собственик дружества. Подобна схема е осъществена и от трета фирма, която е получила авансово над 20 млн. лева. Парите след това са отишли към лична сметка на физическо лице с основание "договор". Няколко месеца след това дружеството прекратява дейността си. Около 30 млн. лева от парите за "Хемус" пък са преведени по лични сметки в Обединените арабски емирства.

Разследването също така е разкрило, че дружество, което е получило авансово над 14 млн. лева за строежа на магистралата, е превело сумата на друга фирма, която изгражда луксозно вилно селище. По оперативна информация двете дружества се контролират от едно и също лице. МВР показаха и снимки на вилното селище.

Магистрала “Хемус” се строи от 1974 г. От предвидените 426 км в момента в експлоатация са 175. От тях над половината са в плачевно състояние.

Карта на bTV за актуалното състояние на отделните участъци:

 

Първородната Godzilla!