Тайното BMW M3 CSL с 4-литров V8 и 430 к.с. Да, моля!

  • Галерия с 9 снимки. Галерия с 9 снимки.
  • А това е стандартното BMW M3 CSL. А това е стандартното BMW M3 CSL.
  • И отзад. И отзад.

16 Jun 2022

За мнозина фенове на марката, BMW M3 E46 е „най-истинската M-ка“, заедно с M5 E39, разбира се. А олекотеното M3 CSL – мокър сън, абсолютна мечта. Оказва се обаче, че инженерите на BMW M са пробвали комбинация от двете – BMW M3 CSL с V8 двигател от M5. И по-точно с преработена версия на 4,9-литровия атмосферен S62, която е с обем 4 литра и означена, като S65VB40. Мощността е 430 к.с. или с 30 коня повече от M5, както и със 70 к.с. над тази на редовия шестак S54 в M3 CSL.

Този прототип-мечта (поне на хартия) бе разкрит в официално видео на BMW M водено от пилота, инструктор и M фен Еди Вайратер и Ханс Ран, човек с длъжност „Шеф на отдела за прототипи, концепция за производство и интегриране“ в… BMW M. Г-н Ран не издава много информация, нито колко точно тежи колата. Казва само, че V8 агрегата е добавил маса. Стандартно олекотяването при CSL е 110 кг, като вероятно по-голямата част от него си е отишла с добавянето на още два цилиндъра.

Визуалните разлики? Отвън само в допълнителния въздуховод в бронята (само един отляво при серийната версия). Отстрани си има две решетки с надписи ‘CSL’ – първото M3 с отвори в калниците -, и отзад си изглежда нормално.

Разгледайте кратката галерия, след което може да кликнете на това BMW M5 CSL, което също бе показано във видеото. То е със 5,7-литров V10 и 630 к.с.!

Първородната Godzilla!