Milivié 1 e ресто-модифициран VW Beetle с цена от 570 000 евро

  • Галерия с 4 скици. Галерия с 4 скици.

19 Jun 2022

Помислих, че сумата е сгрешена, но се казва, че е истина – прогнозната цена на Milivié 1 е 570 хил. евро или 1,11 млн. български лева. За „стар Beetle“… Леле. Идеята е на немец на име Джонатан Енглер, който е описан, като „активен и иновативен инженер с визия за честване на изчезнали немски автомобилни икони, чрез дискретното им препроектиране и издигането им до невъобразими стандартни“. Може да го прочетете пак, но ще ви прозвучи по същия начин.

В прессъобщението също пише, че колата е базирана на VW 1303, но че „от оригиналния автомобил са останали само малка част от металния монокок и подовите панели“. И те били силно модифицирани, а по проектът било работено хиляди часове. Двигателят? Споменава се 2,28-литров 4-цилиндров боксеров агрегат, вероятно с произход Porsche. Скоростната кутия е PDK с планки на волана, взаимствана именно от Porsche 911.

Всъщност, г-н Енглер не круе, че е черпил доста вдъхновение от марката от Щутгарт, защото в пиар текста споменава „влияние от“ Porsche 904, Porsche 935, Porsche 956, Porsche 964, Porsche Type 64, Porsche 718 RSK, Porsche 356 Gmünd Coupe и Porsche RS Spyder. И, както пишат TopGear.com, ще е интересно какво мислят адвокатите на Porsche по въпроса.

Окачването няма нищо общо с оригиналното (и по-добре, предвид цената), джантите са 19-инчови, а през тях „прозират“, макар и само от скица, големи спирачки… Porsche. А вътре, приятно оформен салон с двоен продълговат екран.

Плановете на компанията са да направи само 22 екземпляра, като първите да са готови през юли 2023, а последните – през май 2025. Амбициозно. А ако тези дати останат непроменени, TG.com ще изядат сървъра си, пишат британците.

Лукс от Китай!