Германия отхвърли плана на Европейския съюз за забрана на нови автомобили с фосилни горива от 2035 г.


22 Jun 2022

„Немското правителство не е съгласно с плановете на Европейския съюз за ефективна забрана на продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г.“ Това каза във вторник (21.06.2022) Кристиян Линднер, финансовият министър на Германия, пред Асоциацията на германските индустриалци (BDI).

Амбицията на Европейската комисия е да намали емисиите влияещи негативно на световния климат с 55% до 2030 г., свеждайки ги до нива еквивалентни на тези през 1990 г. За целта предложението е за 100% редуциране на емисиите отделяни от нови автомобили до 2035, което автоматично означава забрана на двигателя с вътрешно горене.

Линднер каза също, че в бъдеще ще продължат да съществуват пазарни ниши за двигателя с вътрешно горене, че решението на Европейския парламент не е правилно, както и че Германия няма да се съобрази с тези аспекти на европейското законодателство.

Кристиян Линднер e член на бизнес ориентираната Свободната демократическа партия, споделяща властта със социалдемократите и Зелените. Той също заяви, че Германия ще бъде водещ пазар и за електрически превозни средства.

Първородната Godzilla!