Нов рекорд със стандартен велосипед: 272 км/ч, постигнати чрез… пистов мотоциклет


27 Jun 2022

Добре е, когато чуете „рекорд“ или „най-бърз“, за каквото и да се отнася, да се опитате да разберете подробностите, тъй като подобен род постижения могат да имат много… „нюанси“. Като това видео например, озаглавено ‘272km/h (169mph) on a Bicycle - New Guinness World Record’.Смелчагата е Елиас Шварцлер, велосипедът е маутинбайк Scott с „мека“ рамка, който изглежда напълно стандартен, а машината с която е постигната тази респектираща скорост, Honda CBR 1000RR-R Fireblade, карана от Гери Геселбауер.

Нюансът тук е, че развитите 272 км/ч са плод изцяло на силата на 1000-кубиковия байк. Не, че това е нещо лошо, просто е редно да се отбележи, макар че е видно и от видеото. Поздравления за Елиас и екипа.

Иначе, световният рекорд за скорост с велосипед датира от 18 октомври 2018 и е дело на… американката Денис Мюлер-Коренек, майка на (тогава) 46 години. При нейният опит и помага драгстер, който обаче я засилва до 160 км/ч, след което връзката между колата и колелото е прекъсната. Оттам нататък по-бързата машина служи само за аеродинамичен щит, а ускорението на велосипеда се осъществява само от Денис. Тя успява да засили байка си до изумителните 296 км/ч! Повече за нейния рекорд ще научите от материала ни, като кликнете долу.

Първородната Godzilla!