Първият изцяло електрически седан на Volkswagen: световна премиера на ID. AERO

  • Галерия с 8 изображения Галерия с 8 изображения

27 Jun 2022

Динамичен, мощен и с напълно аеродинамичен: с днешната световна премиера на концептуалния автомобил ID. AERO в Китай, Volkswagen предлага предварителен поглед към първия глобален изцяло електрически седан на марката. Бъдещият модел ще бъде позициониран в премиум сегмента на седаните от среден клас. Неговият прогресивен, стилен и аеродинамичен дизайн позволява автомобилът да впечатли с щедро пространство в интериора. Производствената версия за Китай се очаква да влезе в продажба през втората половина на 2023 г. Volkswagen също планира да започне производството на европейска серия версия в Емден през 2023 г.

„С ID.AERO разкриваме предварително как ще изглежда следващият представител на ID. семейство. Автомобил с емоционален и в същото време изключително аеродинамичен дизайн, с пробег от над 600 километра, изключително много пространство и премиум интериор“, каза Ралф Брандщатер, главен изпълнителен директор на Volkswagen леки автомобили. „Със стратегията ни ACCELERATE интензивно вървим напред към електрификацията на нашата гама от модели. След ID.4, този модел ще бъде следващият ни глобален автомобил за Европа, Китай и САЩ. ”

Концептуалният автомобил е дълъг почти пет метра и е проектиран на основата на аеродинамичните принципи. Покривът се спуска назад елегантно в стила на купе, като това спомага за постигането на отличен коефициент на съпротивление от 0,23. Модулната платформа за автомобили с електрическо задвижване (MEB) на Volkswagen допълнително позволява къси надвеси, дълго междуосие и изключително просторен салон на автомобила. ID. AERO е оборудван с мощна литиево-йонна батерия с нетно енергийно съдържание от 77 кВч. Благодарение на взаимодействието на ефективната задвижваща система и отличните аеродинамични свойства, ID. AERO постига пробег до 620 километра (WLTP)5, което е подходящо за дълги разстояния

Електрическа офанзива в Китай:  Концептуалният автомобил ID. AERO е във версия близка до производствената и с него Volkswagen засилва своята електрическа офанзива в Китай като част от стратегията си ACCELERATE. След ID.3 , ID.4 и ID.6 , производствената версия на ID. AERO вече ще бъде четвъртият изцяло електрически модел в Китай, като се очаква той да е наличен през втората половина на 2023 г. Планират две версии – по една за всяко съвместно предприятие на Volkswagen. Въз основа на своята регионална стратегия, Volkswagen се стреми да стане водещ доставчик на устойчиви превозни средства в Китай. Още през 2030 г. се планира поне всяко второ превозно средство, продадено в Китай, да бъде електрическо.

 

Volkswagen продължава напред със своята глобална електрическа офанзива със стратегията си Way To ZERO. Новият флагман на ID. семейството ID.AERO ще се предлага в целия свят в бъдеще – също в Европа и Северна Америка в допълнение към Китай.

Елегантен дизайн, характеризиращ се с аеродинамика, светлинна лента и метална боя. Стилистично ID. AERO трансферира за първи път дизайна на ID. семейство към седаните от премиум сегмента от среден клас. Аеродинамично проектираната предна част и покривът гарантират, че въздухът преминава оптимално над автомобила. Спортните 22-инчови двуцветни джанти са проектирани в стила на турбина и са интегрирани в корпусите на колелата. Класическите дръжки на вратите са заменени от осветени сензорни повърхности, които още повече намаляват съпротивлението. В горната част на силуета дръзката торнадо-линия и спускащата се надолу линия на покрива оформят дизайна. Мощните рамене на ID. AERO се намират над торнадо-линията. Страничните линии пък правят електрическия седан да изглежда по-плосък и му придават динамичен вид.

 

 

Концептуалният автомобил има боя Polar Light Blue Metallic – светъл метален цвят, чиито цветни пигменти създават златист блясък при подходящи светлинни условия. Покривът е боядисан в черно с гланц, за да контрастира с каросерията на автомобила.

Предницата се характеризира с типичните за ID семейството пчелни пити. Отпред моделът е хоризонтално разделен на две в бронята и това е определящ стилов елемент за дизайна на ID. AERO. Друга отличителна черта, която прави ID. AERO да се откроява е светлинната лента, която се простира хоризонтално през предната част отляво и отдясно на осветената емблема на Volkswagen и над иновативните IQ.LIGHT LED матрични фарове, увивайки се страничните панели. Тази светлинна лента е визуално продължена до задния край с няколко прекъсвания. Доминиращата задница се отличава с поразителната потъмнена светлинна лента и светодиодни задни светлини със структура на пчелна пита, които създават изключителен външен вид.

ID. AERO показва гъвкавостта на MEB. ID. AERO демонстрира гъвкавостта на чисто електрическата MEB архитектура на Volkswagen, която може да бъде адаптирана за превозни средства с различни форми и размери. MEB може да се използва в различни сегменти – от компактен кросоувър или SUV и микробус до просторен седан. С ID. AERO, MEB разрешава ID. семейство да навлезе в сегмента на седаните от среден клас. Освен това MEB използва напълно възможностите на електрическата мобилност, позволявайки големи разстояния, максимална дигитална свързаност и възможност за актуализации по въздуха.

Производство на европейската версия в Емден. Очаква се производствената версия на ID. AERO за Европа ще слезе от поточната линия в завода в Емден през 2023 г. С масовото производство на електрически автомобили, Емден ще бъде един от първите подобни заводи на Volkswagen в Долна Саксония и ще даде решаващ принос за електрифицирането на моделната гама и намаляване на емисиите на CO2 на целия нов автомобилен парк.

Много практичен и интересен!