Ще важи ли от 1 юли отстъпката от 25 стотинки на литър?


30 Jun 2022

Членовете на Българската петролна и газова асоциация обявиха готовност да въведат отстъпката от 25 ст./литър гориво три дни след публикуването на актуализирания бюджет в Държавен вестник, така че изглежда дългоочакваната отстъпка от 25 ст./литър гориво няма да бъде въведена от 1 юли 2022, както се очакваше.

Мярката за подпомагане на населението междувременно се превърна в повод за шеги и подигравки, след като от обявяването й през май досега бензиностанциите вдигнаха цените с близо 50 стотинки и въпросните 50 литра гориво вече излизат около 175 лв., т.е. отстъпката е в размер на около 7%.

Очаква се актуализацията на бюджета, която засяга въпросната отстъпка от гориво, да бъде приета днес (30 юни 2022). Така че е вероятно мярката да влезе в сила от следващата седмица.

Отстъпката

Самата отстъпка ще важи срещу представяне на талона на колата за бензин A95, обикновения дизел, газа и метана, но не и за по-скъпите горива A98 и премиум дизел. По отношение на газа и метана се очакват по-сериозни отстъпки, след като те бяха освободени от акцизи.

 

Лукс от Китай!