Безопасна ли е Световната кола на годината Hyundai Ioniq 5? (Видео)

  • Галерия от 5 снимки с краш теста на IIHS на Hyundai Ioniq 5 Галерия от 5 снимки с краш теста на IIHS на Hyundai Ioniq 5

01 Jul 2022

Краш тестовете в Европа се провеждат от Euro NCAP, които оценяват безопасността на всеки продаван нов модел в няколко категории и съответно за всяка една се дават от 0 до 5 звезди. В Северна Америка тази работа я върши Застрахователния институт за пътна безопасност (IIHS), като най-високите оценки съоветно са Top Safety Pick и Top Safety Pick+. Щатската независима организация приключи тестовете си с колата, получила наградата Световна кола на годината 2022 Hyundai Ioniq 5.

Електромобилът на корейците се оказа един от най-безопасните коли, произвеждани днес, според докладите на IIHS. Hyundai Ioniq 5 получи най-високото отличие Top Safety Pick+. При всичките шест симулирани удара моделът се е справил отлично. Освен това добри оценки получи и пасивната безопасност на модела.

Можещият да измине с едно зареждане до 488 км електромобил разполага със системи за предотвратяване на инциденти, следейки поведението на колите отпред и това на пешеходците.

„Докато индустрията върви към изцяло електрическо бъдеще, ние сме изключително горди, че получихме IIHS TSP+ за нашия изцяло нов Ioniq 5, първият от трите електромобила на Hyundai, които ще бъдат изградени на нашата глобална електрическа модулна платформа (E- GMP)“, коментира главният директор по безопасността на Hyundai за Северна Америка Браян Латуф.

„Безопасността е в основата на Hyundai и спечелването на наградата IIHS TSP+ демонстрира нашия ангажимент „безопасността на първо място“ към нашите клиенти”, добави още Латуф.

В САЩ Hyundai Ioniq 5 се предлага в три нива на оборудване: SE, SEL и Limited. Цените им съотно започват от 44 000, 46 250 и 51 100 долара.

Първородната Godzilla!