Отстъпката за горива вероятно ще важи от 9 юли


04 Jul 2022

Очаква се актуализираният Закон за държавния бюджет да бъде обнародван в утрешния (5 юли 2022 г.) брой на Държавен вестник. Ако това се случи, то мярката за отстъпка от 25 стотинки за литър гориво би следвало да влезе в сила от събота. Информацията е на Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация в интервю за “Нова телевизия”.

За кои бензиностанции важи?

В последните дни се появиха мнения, според които мярката няма да важи за всички бензиностанции, защото самите бензиностанции не са длъжни да я прилагат. Проблемът е в това, че държавата ще възстановява парите на бензиностанциите с месец закъснение, което означава, че по-малките обекти могат да са затруднени да правят отстъпката от 25 стотинки на литър за своя сметка и да чакат възстановяването на средствата след месец. От друга страна бензиностанциите, които не предлагат отстъпката, очевидно няма да са толкова привлекателни за клиентите. В тази връзка Николай Николов, председател на Националното сдружение на малките търговци на горива, твърди пред bTV, че малките бензиностанции ще са ощетени от мярката, която ще бъде по-лесно и бързо въведена от големите вериги бензиностанции.

Как ще използваме отстъпката?

Срещу представяне на малкия талон на превозното средство, като трябва да се има предвид, че мярката не важи за регистрирани като товарни превозни средства от категория N1. Всеки ще има право на отстъпка от 25 стотинки за литър гориво до 50 литра. 

 

Лукс от Китай!