Tesla Model S Plaid разви рекордните за модела 348 км/ч след „хак“. Видео


04 Jul 2022

Попаднахме на тази доста интересна новина в сайта electrek.co. Там редакторът Фред Ламберт разказва накратко ситуацията с топ спецификацията Tesla Model S Plaid.

Когато бе обявена Plaid, Илон Мъск обеща че колата ще може да развива 200 мили в час (322 км/ч), но първите доставени коли реално са ограничени на 163 мили в час или 262 км/ч. В началото на годината марката пусна т.н. ‘Track Mode’, чрез който колите могат да вдигат малко повече, 175 м/ч или 282 км/ч.

Автомобилът от видеото? Той е леко пипнат от базираната в Квебек компания на име Ingenext, чиято основна дейност е продажбата на модули за отключване на опции/функции на Tesla. Софтуерните инженери са успели да заобиколят заводското ограничение, а резултатът е впечатляващ – 216  мили в час или 348 км/ч. Зад волана е бил Гилъм Андре, шеф на Ingenext, а мястото е летище в Квебек с дължина на пистата от около 3 км.

От фирмата уточняват, че колата е серийна с изключение на две модификации, направени от съображения за сигурност – по-големи спирачки и гуми Michelin Pilot Super Sport. Именно спирачната система може би е притеснение за Tesla и причина за ограничаване на колите, като американците вече предлагат и карбон-керамична система за $20k. Но е възможно инженерите на марката да имат и други притеснения касаещи трите мотора и/или батерията. Как мислите?

Първородната Godzilla!