Ахмед Доган продава 39-метровата си яхта за близо 6 милиона евро

  • Галерия от 4 снимки Галерия от 4 снимки

04 Jul 2022

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган продава луксозната си 39-метрова яхта "Агата". Плавателният съд се предлага на цена от 5,9 млн. евро от две брокерски компании: Worth Avenue Yachts и Imperial Yachts, базирани в Монако.

Материалът е на колегите от OFFNews.bg

Това се разбира от публикация на Intelligence Online, специализиран сайт за информация, свързана с разузнавателната общност. Imperial Yachts, управлявана от Евгений Борисович Кохман, бе поставена в списъка със санкции на Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) заради предполагаемите си връзки с близките до Владимир Путин бизнесмени Игор Сечин и Генадий Тимченко.

"Ахмед Доган изглежда се опитва да изпревари евентуални действия, които българското правосъдие или администрацията на САЩ биха могли да предприемат срещу него", коментира сайтът. 

Яхтата „Агата”

Снимките в обявата на Imperial Yachts разкриват лукса на интериора и чертежи на 3-те нива на яхтата „Агата”. А според обявата за продажба на Worth Avenue Yachts яхтата е под български флаг. По данни на MarineTraffic яхтата е под малтийски флаг. Собственик на "Агата" не е самият Доган, а фирмата „Ийст Лайн Шип Мениджмънт“ АД, която е заличена. Действителен собственик на тази фирма е Методи Антонов Проданов. Той е управител и на фирмата „Брук Констракшан“, собственост на Румен Гайтански – Вълка.

Лукс от Китай!