Продават VW Golf G60 Limited за 183 000 лв., добре ли е?

  • Галерия от 17 снимки с VW Golf G60 Limited Галерия от 17 снимки с VW Golf G60 Limited

07 Jul 2022

Намиращата се в Хемпшир, Англия автокъща 4 Star Classics разполага с голям брой класически и спортни автомобили, като всички са в прекрасно заводско състояние. И съответно цените често са космически. Като тази, която търсят на Golf II от 1989 г., който си е с лява дирекция, въпреки че се продава на Острова.

Цената на този VW Golf е близка до офертите за Ferrari Testarossa в момента от същата 89-та година. Но докато от Testarossa са произведени 9939 броя, то G60 Limited серията е ограничена на 71 екземпляра, а този е под номер 16. И подобно на останалите е сглобен почти изцяло на ръка от моторспорт отдела на Volkswagen. Което го прави изключително рядък и много търсен от колекционери.

VW Golf G60 Limited е с 4х4 система Syncro и всъщност е базиран върху Golf Syncro. Окачването и скоростната кутия идва от състезателния Golf за Група А, а 16-клапановият 1,8-литров двигател получава компресор и е настроен да произведе впечатляващите за онези години 210 к.с. и 252 Нм. Когато излиза това е най-мощният сериен Golf, създаван някога и остава такъв чак до появата на Golf IV R32 през 2003 г.

G60 Limited и в края на 80-те не е бил никак евтин. Цената му тогава като нов е била 68 500 германски марки. Високата мощност не идва с компромис в оборудването. Напротив, в Golf-а са вкарани доста неща, като например ABS, кожени спортни седалки с подгрев, 4 електрически прозорци, ел. огледала, борд компютър, дистанционно централно заключване, имобилайзер, серво и люк.

Лимитираният Golf G60 е максимално дискретен и не бие на очи на какво е способен. Каросерията е боядисана в цвят Graphite Grey Metallic, радиаторната решетка е черна VW Motorsport със синя рамка и синьо лого на спортната дивизия, каквото има и под надписа Golf в задната дясна част. Джантите са класически BBS RM, скоростният лост също е със специалното лого, а занитена табелка в предната част на двигателния отсек показва конретния номер от лимитираната серия.

В наши дни e истинска рядкост да се появи пуснат за продажба Golf G60 Limited. Този за последно сменя собственика си през 2007 г., като тогава е закупен от Германия и откаран в Англия. Въпреки че изглежда напълно стокова колата си има и своите забележки, но те са наистина дребни. Все пак германският хот хеч е на 33 години и е изминал до момента 108 920 км.

Първото Revuelto в България!